5 Ocak 2018 Cuma

Aydın


Gökyüzünün altındaki en güzel yeryüzü Aydın



Yeni Dörtyol

 Geçim kaynağı tarım ve turizm olan ege bölgesinin kavşak noktasındaki en güzel şehirlerindendir. Aydın hakkında; Evliya çelebi; ‘’Ovalarından bal, dağlarından yağ akar’’ (incir ve zeytini kastetmektedir).  Heredot ise ‘’ Bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzünün altı ve en güzel iklimin bulunduğu yer’’ demiştir. Gerçekten de öyledir. Memuriyet hayatında tüm Türkiye’yi dolaşan insanlar eğer Aydın’dan geçmiş ise genellikle bu şehirden başka bir yere gitmemişler Aydın’a yerleşmişlerdir. Tam bir emekli şehridir.


Şehir Merkezi Görünüm

Kuşadası, Davutlar dilek yarımadası ve Didim gibi ün yapmış turistik yerler bu şehrimizdedir. Öyle ki dilek yarımadasının özellikle 2. ve 3. koyları doğa ve deniz severler için vazgeçilmezlerdendir.

Alparslan Heykeli


Nysa Antik Kenti






Aydın il sınırları içerisinde Alabanda (Çine), Gerga (Çine), Apollon Tapınağı (Didim), Milet (Didim), Tralles (Efeler), Magnesia (Germencik), Alinda (Karpuzlu), Afrodisias (Karacasu), Harpasa (Nazilli), Mastaura (Nazilli), Nysa (Sultanhisar), Priene (Söke) olmak üzere birçok ören yeri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Denizli Pamukkale’deki Hiearapolis ve Selçuk’taki Efes antik şehirleri ve Meryem Ana kilisesi çok yakındır.
Apollo Tapınağı (Didim)


Nysa Antik şehri tiyatrosu

Denizli-Muğla-İzmir ile komşuluğu bulunmakta olan Aydın ili sıcak ve samimi insanların şehridir. 1 milyonun üzerinde nüfusu bulunmakta olan şehir, yıllık 5 milyonun üzerinde turist ağırlamaktadır.


Medusa (Apollo Tapınağı)

Milattan önce 3000 yıllarına kadar ulaşan geçmişiyle, Hititler zamanında gelişmiş olan Tralles şehri, milattan sonra Lidyalılar zamanında en parlak dönemini yaşamıştır. Selçuklu imparatorluğu zamanında Aydınoğulları Beyliği döneminde ise kültürel açıdan birçok eser yapılmıştır.   



İncir Heykeli (Eski Dörtyol)

Ege şivesinin en güzel örneklerini göreceğiniz Aydın’da, şehir parkı konumundaki, Pınarbaşı denilen bölgesine çıkabilir, Teleferik kullanarak, şehre tepeden bakabilir, kafe ve bahçelerde dinlenebilir, sıcak günlerde serinleyebilirsiniz. Şehir merkezinde barok üslupta cami örneklerinden Cihanoğlu Camisi, Ramazan Paşa Camisi ve Mehmet Bey Camisi görülmeye değerdir. Özellikle son 10 yılda şehir belediyeciliği iyi çalışmış olup modern bir şehir görünümüne kavuşmuştur.





Milet

Osmanlı imparatorluğu döneminde yaşamış olan Atça’lı Kel Mehmet ve hikâyesi bu şehirde geçmiştir. 1800’lü yılların başında geçen bu hikâye ilk halk ihtilali özelliği taşımaktadır. Atça’lı Kel Mehmet’in, filmi de yapılan bu hikâyesi, yeni bir düzen kurmak için, zulme ve adaletsizliğe karşı ilk başkaldırıdır.



Kuşadası

Milli mücadele döneminde, benzersiz bir mücadele göstermiş olan Aydın, Efeler diyarı namını almıştır.


Yörük Ali Efe


Üçgözler (Tralles)
Yol üstünde Ortaklar’ dan geçerken çöp şiş mutlaka yenmelidir. Şehir merkezinde esnaf lokantalarına mutlaka uğrayın. Özellikle kıymalı pide yemenizi tavsiye ederim. Şehirde Adnan Menderes Bulvarının giriş ve çıkışlarında turistik çay bahçeleri vardır belediye işletmesi uygun fiyatlı ve güzel yemekler yemek istiyorsanız tercih edebilirsiniz.
Not:Kış mevsiminde giderseniz deve güreşlerine de katılabilirsiniz.

Mehmet Baba

Gezin Tozun genç kalın nasıl mı?  Doğa ve keşif yürüyüşleri hakkında tavsiyeler

Orta Avrupa Gezilecek Yerler

4 yorum:

  1. Aydın bor aydınlı tarafından bu kadar güzel anlatilabirdi yasanasi gezilesi görülesi memleket iyi ki Aydinliyiz

    YanıtlaSil
  2. Aydın sıcaklar sonrası gezilmek için harika bir destinasyon. Mehmet hocam çok güzel anlatmışsınız, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Popüler Yaayınlar